• TECHKNOW
  • TECHKNOW

    Resize
    Dock/Undock
    NEW FAQ ADDED
    X

    Elektromosság az autóiparban

    A közvélekedés változása a globális felmelegedésről, valamint a tiszta környezet létrehozására és megőrzésére irányuló törekvések hatására világszerte olyan intézkedéseket hoztak, melyek miatt az autógyártóknak csökkenteniük kell a CO2 kibocsátást. Az üzemanyagfelhasználás javítása mellett csökkenteni kell a motorok méretét, az autók tömegét, valamint új technológiákat kell bevezetniük, hogy megfeleljenek a csökkentett károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) fejlesztésének, gyártásának gyors ütemű fejlődése, és ezek elterjedése rámutat arra, hogy az elektromos járművek valójában nem a jövőt, hanem már a jelent is meghatározzák. Az autóipar hatalmas változások küszöbén áll, és hamarosan alapjaiban változik meg az autókról és a szállításról kialakult képünk. Az ISCAR, a fémforgácsoló szerszámgyártás területén több éves tapasztalattal rendelkező cég, egyedi, csúcstechnológiájú megoldásokat kínál az új elektromos járműgyártó ipar számára. Mint a termelékeny és költséghatékony megoldások fő gyártója, az ISCAR azért dolgozik, hogy lépést tartson valamennyi új trenddel és technológiával, melyek egy derűsebb, zöldebb jövőbe vezetnek. A következőkben példákat találhat az általánosan felhasznált alkatrészek gyártásáról, melyek fontos részét képezik az elektromos autóiparnak. Ezek közt számos olyan forgácsolás-technológiai lehetőség és javaslat is található, melyekkel piacvezető pozíciót szerezhet ilyen jellegű alkatrészek gyártásakor.


    Álló rész (stator) ház megmunkálása
    Az elektromos járművek hajtásláncának egyik legszembetűnőbb jellemzője az egyszerűség. A hagyományos belsőégésű motorokhoz képest lényegesen kevesebb alkatrészt tartalmaznak, így a gyártásukhoz szükséges idő is kevesebb és a költségek is alacsonyabbak. Az elektromotorok egyik fő alkatrésze a motor (stator) alumínium háza. Speciális technológiák alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az alkatrész tömege, tartóssága, rugalmassága, felületminősége és pontossága, beleértve a geometriai tűréseket, megfelelő legyen. A részben üreges forma további kihívást jelent, valamint a forgácsoló erőket is alacsonyan kell tartani, hogy az alkatrész megfeleljen a felületi érdességi és hengerességi kritériumoknak. Az ISCAR e folyamathoz tartozó átfogó megmunkálási megoldásnak köszönhetően a hagyományos és drága, esztergákon végzett forgácsolás átkerült a költséghatékonyabb megmunkáló központokra. Célunk, hogy csökkentett selejt-számmal optimális CPK arányt (Folyamat képességi index – a szükséges tűréseken belüli alkatrészek gyártásának képessége) érjünk el.


    Fő átmérő dörzsárazása
    Az alumínium álló rész ház megmunkálás során a legnehezebb forgácsolási művelet a fő-furat átmérő készítése és dörzsárazása. Mivel manapság előszeretettel alkalmaznak alacsony teljesítményű szerszámgépeket, a szerszám nagy átmérője és a szerszámkinyúlás kreatív megoldásokat szükségeltet a súly- és az orsóterhelés csökkentése érdekében, miközben a merevség nem csökkenhet. A szerszámtesthez hegesztett-szerkezet kialakítást, valamint egzotikus anyagokat használunk, mint például a titán és a szénszálas kompozitok. A Véges Elem Analízis (FEM) segít a nehéz megmunkálási folyamat buktatóinak megoldásában, hiszen ennek segítségével olyan paramétereket is számításba vehetünk, mint például a forgácsoló erők, a megmunkálás során bekövetkező elhajlás és elmozdulás, saját frekvencia és a maximális deformáció.


    Csapágyház dörzsárazása összeszerelés után
    A belsőégésű motoroktól eltérően az elektromotorok a legnagyobb nyomatékukat álló helyzetből adják le. A működésükhöz pedig nincs szükség bonyolult váltóműre. Egy egyszerű fordulatcsökkentő áttétel elegendő egy átlagos elektromos hajtású járműhöz. Ez a fordulatcsökkentő áttétel a stator ház és a fogaskerék borítása közt helyezkedik el. A stator házak csapágy-ülék és a fogaskerék borítás közti koncentricitás megtartása érdekében a dörzsárazást ugyanabban a megmunkálási lépésbe kell elvégezni. Ehhez a művelethez az ISCAR egy speciális „toló és húzó” dörzsárazó szerszámot kínál, állítható gyémánt pengékkel, mely használatával tarthatók az alumínium alkatrész belső átmérőinek geometriai tűrései.


    Rotor esztergálás
    A rotor több egymásra helyezett elektromos acéllemezből áll. Az töltés elvesztésének elkerülése érdekében rétegelt lemezeket használnak egy tömör test helyett. A felületnek teljesen forgács-, olaj-, por-, és szennyeződés-mentesnek kell lennie, emellett hűtésre folyadék sem alkalmazható, csupán levegő. Ez kihívást jelent, hiszen a forgácsolási zónában nagy mennyiségű hő keletkezik, a leválasztott forgács pedig hozzátapadhat a megmunkált felülethez. Ennél a megszakított eszterga megmunkálásnál a felületminőségi tűrések rendkívül szigorúak. Az ISCAR egy olyan kombinált szerszám kifejlesztésével ad választ erre a kihívásra, melynek a vágóél felső és alsó részein is vannak hűtő nyílásai, hogy a forgácsot elfújja. A két kör alakú lapka elősimító és simító műveletekre pozícionálva (eltolva) helyezkedik el, biztosítva a kimagasló felületminőséget.


    Akkumulátor ház fúrása
    Mivel a járművek energiaforrásának helyét az üzemanyag helyett az akkumulátor veszi át, az akkumulátor ház rendkívül fontos alkatrész az autótervezésben. A nagy méret és a kívánt alacsony tömeg miatt az alumínium természetes alapanyagválasztás ennek az alkatrésznek a gyártásához. De a csúcskategóriás szuperautók vagy sportautók esetében minden egységnyi súly számít. Emiatt számos autógyártó alkalmaz szénszálas műanyagokat (CFRP), mely könnyebb, mint az alumínium, elég merev és a hővezető képessége is alacsonyabb. Az ISCAR számos, speciálisan alumínium és szénszálas kompozitok megmunkálására készült szerszámot kínál, melyek termelékeny és költséghatékony megoldásokat nyújtanak a legtöbb művelethez. Például, a szükséges furatok készítéséhez alkalmazható SUMOCHAM cserélhető fejes fúrócsalád, bő választékot nyújt az ilyen speciális anyagok megmunkálására készült geometriákból. Az alumínium fúrására kifejlesztett ICN fejek vágóéle éles, élszalagjuk pedig polírozott. Az ICG fejek forgácselosztó kialakítása nagy szerszámkinyúlás esetén is biztosítja a kiváló forgácseltávolítást. Szénszálas kompozitok megmunkálására a speciális ICF geometriát ajánljuk, mely gyémánt bevonattal is elérhető - ezt a fúrófejet azért fejlesztettük ki, hogy a szénszálas műanyagok tipikus megmunkálási nehézségeit, mint például a rétegenkénti leválást áthidaljuk.


    Az autóiparban a változások már elkezdődtek, minden az elektromos járművek gyártásának kihívásokkal teli világának irányába tart. A legmodernebb ISCAR technológiákkal és innovatív megoldásokkal az alkatrészgyártók az ipar előtt járhatnak, és könnyedén alkalmazkodhatnak olyan változásokhoz, melyek eredménye egy tisztább, zöldebb, egészségesebb környezet, ahol élhetünk.






    © ISCAR LTD. Manufacturer of Metalworking Tools (Iscar.com) All Rights Reserved